Menu

Title

Subtitle

Vad Är En Affärsidé Och Vad Ska Den Innehålla?

Vad Är En Affärsidé Och Vad Ska Den Innehålla?

 

Det finns mängder definitioner om vad en affärsidé är och vad den ska innehålla. Men kort kan man säga att affärsidén beskriver hur ditt företag ska tjäna pengar. Affärsidén är alltså beskriver till exempel företagets målgrupp, de produkter du tillhandahåller och företagets organisering. Följande är exempel på en affärsidés innehåll:

  • Vilka människor och behov riktar företaget sig till?
  • Vilken produkt eller tjänst ska företaget sälja?
  • Hur skiljer sig företaget sig från konkurrenterna?

 

Hur gör man för att komma på en bra affärsidé?

För att utveckla en affärsidé måste du först hitta luckor på marknaden att fylla - och det kan vara mycket lättare än du tror. Exempelvis kan du börja med aktuella trender, vardagsproblem och ditt eget expertområde. Du behöver inte heller fokusera på att din idé ska vara fullkomligt unik på din marknad. Istället för att uppfinna det nya hjulet kan du hitta lösningar som förbättrar det som redan finns. Det finns mängder av exempel där företag varit framgångsrika på marknader med redan etablerade aktörer. Här handlar det istället ofta om att erbjuda en bättre affärsmodell, hemsida eller produkt.

Du behöver inte heller ha din affärsidé skriven i sten. Faktum är att de allra flesta framgångsrika bolagen har ändrat eller anpassat sin strategi. Att Amazon startade som ett e-bokhandel är mer eller mindre allmänt känt idag. Det finns även gott om affärsidé exempel på företag som bytte bransch helt och hållet. NOKIA tillverkade först papper innan de blev en jätte inom telekombranschen. Inte heller elektronikjätten Samsung startade som vi känner dem idag. De exporterade nämligen från början nudlar och torkad fisk. Sammanfattat, det är viktigare att börja någonstans än att ha allt färdigt redan vid uppstart. Det är snarare något som får många att helt enkelt inte ens försöka med sin initiala idé.

 

Det behöver inte vara svårt att komma på affärsidéer

Många spenderar allt för lång tid på att försöka komma på något storslaget och kommer på så sätt aldrig till skott. Nedan följer några exempel på stora svenska bolag och hur de formulerat sina affärsideer:

Skanskas

"Skanskas affärsidé är att utveckla, bygga och underhålla den fysiska miljön för att bo, resa och arbeta."

Sigmas

"Sigma levererar IT-lösningar och konsulttjänster till utvecklingsintensiva kunder. Med djupt verksamhetskunnande, entreprenörsanda och teknisk spetskompetens ökar företaget kundernas konkurrenskraft."

Spendrups

"Spendrups affärsidé är att tillverka, importera och marknadsföra drycker, företrädesvis bryggeriprodukter och vin."

Clas Ohlson

“Vår affärsidé är att sälja gör-det-själv-artiklar till konkurrenskraftiga priser i butiker och via postorder/internet. Vi ska arbeta med god varukvalitet och hög servicenivå.”

Här kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att skapa din affärsidé.

\

När du är klar med din idé

När du har kommit fram till en bra affärsidé är nästa steg att skriva en affärsplan. Kanske vill du nu locka investerare för att förverkliga din idé? Eller du kanske enbart vill se om din idé kan fungera? Oavsett vad bör din affärsplan innehålla ett antal avsnitt. Dessa ska ingående förklara planen för hur din verksamhet ska fungera.

För mer information om affärside exempel, affärside innehåll, affärside

 

Go Back

Comment