Menu

Title

Subtitle

Det Bör Du Tänka På Innan Du Säljer Ditt Företag

Det Bör Du Tänka På Innan Du Säljer Ditt Företag

Att sälja företag är aldrig en enkel process. Belöningarna kan dock vara stora och i slutändan livsförändrande, så om du bestämmer dig för att sälja finns det viktiga saker du måste vara medveten om som hjälper dig att förbereda och maximera dina chanser att lyckas.

 

 

Köpare betalar inte för enbart potential

Att ett företag har god potential är alltid viktigt när det kommer försäljning. Men förvänta dig inte ett högt försäljningspris enbart baserat på den upplevda potentialen. Så fungerar det inte. Om ett företag helt enkelt är ett koncept utan en beprövad intäktsström, finns det inget större värde i de flesta potentiella köpares ögon. Du ska sälja företag, inte enbart en idé.

Om deras investeringsstrategi var att utveckla ett företag från grunden finns det många resurser som hjälper dem att komma igång. De skulle inte vilja köpa något som redan är etablerat. Köpare vill göra förvärv av företag som redan är framgångsrika, inte ett obevisat koncept.

 

Köpare är intresserade av vinst, inte intäkter.

En annan vanlig missuppfattning är att köpare är imponerade av intäktssiffrorna. Visst, de kan låta bra, men när det kommer till det är det enda numret som är viktigt den vinst som ett företag ger.

 

Köpare förväntar sig verifierbara ekonomiska anspråk

Om du ska göra anspråk på intäkter från en viss källa måste du ha verifierbara bevis. Var beredd att visa fakturor samt kontoutdrag som visar intäkterna.

 

Fokusera framåt, inte bakåt när du ska sälja företag

Den tidigare framgången för ett företag är till stor del irrelevant vid tidpunkten för försäljningen, särskilt om det har kämpat nyligen. Köpare är intresserade av senaste tidens omsättning (vanligtvis de senaste 12 månaderna) och framtida hållbarhet och lönsamhet, särskilt om du är i en mer dynamisk bransch.

Tyvärr ser köpare inte det här. De är inte intresserade av att fixa och återställa ditt företag, särskilt om du förväntar dig att de ska betala en premie. Var dock inte rädd för att visa tidigare år om verksamheten har ökat stadigt. Köpare älskar att se ökande intäkter och vinstsiffror, särskilt om du redan har gjort framtidsplaner för verksamheten som verkar realistiska baserat på tidigare resultat.

 

Ärlighet är alltid bäst

Sanningen kommer alltid komma fram, så håll dig till den med allt från början. Erfarna investerare förstår att varje företag kommer att ha positiva och negativa delar av verksamheten. Det finns inget sådant som ett perfekt företag.

Om du är ärlig och transparent från början är det mindre risk för att en affär inte blir av eftersom köparen avslöjade något som inte var korrekt. Ärlighet är den bästa policyn i alla affärstransaktioner och att sälja företag är inte annorlunda.

 

Förvänta dig att svara på många frågor

Döm aldrig en köpare. Du vet aldrig vem du har att göra med eller den köpkraft de har. Någon som frågar vad som verkar vara en enkel fråga kan potentiellt vara en köpare som är ny för den specifika branschen men har djupa fickor att investera. Erfarna köpare hamrar ofta säljaren med frågor i ett försök att få fram inkonsekvenser och röda flaggor.


 

 

Go Back

Comment